Desert cozonac

de cristinutanicolita in Dulciuri, 1 Ian 2018 | 7012 vizualizari

 

Reteta românească. 
Cozonacul perfect; merita tot efortul. A fost apreciat până la ultima firimitura. 

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina pt cozonac
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 300 g zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt moale
  • 100 ml ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lgt rasa de sare
  • esente
  • coaja de portocala si lamaie
Umplutura:
  • 5 albusuri
  • 5 lg zahar
  • 400 g miez de nuca
  • 3 lg cacao
  • 3 lg unt de arahide crocant
  • Esenta de rom
1 galbenus +1 lg lapte
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac:

Cernem faina de 3 ori. 

Incalzim laptele pe foc impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat. 

Drojdia o dizolvam in 4 lg din laptele încălzit, o punem peste faina cernuta si presaram putina faina deasupra. Lăsăm la loc cald până când se crapa faina deasupra  la maia.

Galbenusurile le frecam cu sarea, coaja de lamaie, portocala si esente.

Punem galbenusurile peste maiaua si faina din castron, adaugam si restul de lapte si amestecam cu lingura de lemn. 

Apoi urmeaza framantatul: Ungem mainile cu amestecul de unt si ulei, si framantam până ce terminam amestecul de unt si ulei. Framantam cca 30 min pana se dezlipeste de le mâini și începe să facă basici. 

Il lăsăm să creasca 1 ora si jumătate, acoperit cu un servet curat, intr-un loc cald si ferit de curenți. 

Intre timp pregătim umplutura:

Batem albusurile spuma cu zaharul, adaugam nucile, cacaua, untul de arahide, esenta, untul de arahide, amestecam si dăm deoparte. 

După ce trece 1 ora si jumătate, impartim aluatul in 4 bucati egale.

Luam fiecare buc de aluat, o intindem pe masa unsa cu ulei si punem peste ea din umplutura cu nuci si cacao. Apoi o rulam. 

Procedam la fel cu toate bucatile de aluat; apoi luam cate 2 rulouri si le rasucim intre ele. 

Punem cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt, ii ungem cu galbenus amestecat cu puțin lapte, si presaram zahar peste ei.

Ii lasam sa creasca la loc cald până își dublează volumul. 

Ii coacem la 180 grade C,în cuptorul preincalzit, cca 50 min, sau până trece testul scobitorii. 

Dupa ce s-au copt, ii ungem cu sirop facut din apa si zahar. 

Pofta buna!

 

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Primele 20 min nu trebuie sa deschideti cuptorul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (21)

dantes 1

08.01.2018, 17:12

Bun!

mihaelar63 1

15.01.2018, 18:52

Stiu eu ca esti specialista la aluaturi

RuxyRux 1

25.01.2018, 20:49

Wow! Chiar perfect! Mi-ai facut o pofta!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Budinca din cozonac cu scortisoara (la cuptor)